Overslaan naar content

“Niemand is hetzelfde en dat maakt elke cliënt leuk op z'n eigen manier.”

Kyra werkt ruim 2,5 jaar bij ons als invalkracht. Ze begon met het idee dat ze tijdelijk tijdens corona hier zou werken, maar daar heeft ze toch een paar jaar aan vastgeplakt. Inmiddels is zij bijna klaar met haar master en is het tijd om de volgende stap in haar carrière te zetten. Samen met Kyra blikken we terug op haar bijzondere bijbaan in de thuiszorg.

“Ik maak schoon bij oudere mensen die dat zelf niet meer kunnen of die niet meer de energie daarvoor hebben, omdat ze daarnaast nog andere dingen doen. Wat het werk zo bijzonder maakt, is dat het lang niet altijd bij alleen schoonmaken blijft. Je maakt ook altijd tijd voor een praatje. Jij komt daar wekelijks over de vloer.” Zegt Kyra.

Kyra rondt op dit moment haar master schoolpsychologie af. Ze had niet verwacht dat ze deze bijbaan voor langere tijd zou doen: “Ik was mijn vorige bijbaan in de horeca kwijtgeraakt door corona. Achteraf niet erg, want ik zocht eigenlijk een bijbaan waar ik het idee zou hebben iets goeds te doen. Een bijbaan die mij voldoening zou geven.” Na een online zoektocht kwam ze uit bij een vacature van Groenoord Zorgt. “En toen dacht ik: Ja, waarom niet?”

Op de vraag of het werk is wat ze had verwacht, begint Kyra een beetje te lachen: “Nee! Nee, helemaal niet! Heel eerlijk, ik had verwacht dat het saaier zou zijn. Maar het is juist heel divers. Niemand is hetzelfde en dat maakt elke cliënt leuk op z’n eigen manier. Je bouwt een band op met de mensen waarbij je over de vloer komt. Dat klinkt heel logisch, maar had ik van te voren niet helemaal verwacht.” Kyra vertelt over één van haar cliënten waar ze wekelijks over de vloer komt, die ze straks echt wel gaat missen. “Ik heb één cliënt die een compleet andere cultuur heeft dan ik. Daardoor zijn er vaker interessante, leerzame gesprekken ontstaan waarbij we van elkaars cultuur leren. Zij heeft bijvoorbeeld ook weleens eten voor mij gemaakt, wat ik dan mag opeten. Dat is denk ik wel één van de mooiste aspecten van deze bijbaan. Je bouwt relaties op, je helpt iemand, dat geeft voldoening. Het verrijkt je leven.”

Kyra is dankbaar voor de ervaring die zij bij deze bijbaan heeft opgedaan. Ze vertelt dat ze deze ervaring meeneemt en haar een betere professional heeft gemaakt. “Ik werk nu met kinderen, maar natuurlijk ook met volwassen docenten. Het is interessant om te leren hoe ouderen zijn in de omgang, hoe ze in het leven staan. Dat neem ik mee in mijn toekomst. De cliënten van Groenoord Zorgt zijn echt niet allemaal negentig, er zijn ook cliënten van vijftig plus.”

Naast dat een bijbaan als Thuishulp bij Groenoord Zorgt goed op je cv staat, geeft Kyra aan dat het ook een bijbaan is die makkelijk te combineren is met de studie: “Ik heb zelf een druk schema door mijn studie en alle dingen daar omheen. Deze bijbaan is super flexibel en je kan altijd overleggen met de planning om zo om je studie heen te plannen.”

Natuurlijk vinden de cliënten van Kyra het super jammer om haar te zien gaan, maar ze zijn haar ook dankbaar voor haar hulp. Kyra slaat binnenkort haar vleugels uit en zal zich gaan inzetten voor beter onderwijs, voor de volgende generaties. Wil jij ook flexibel werken in de zorg naast je studie? Onze cliënten kunnen je hulp goed gebruiken. Solliciteren kan via www.werkenbij.groenoordzorgt.nl.