Overslaan naar content

"On the job learning, coaching en gewoon doen!"

“Toen ik ruim twee jaar geleden bij Groenoord Zorgt kwam werken, wist ik dat een project genaamd “leerlijnen” hoog op de agenda stond. Het stond zelfs omschreven in de vacaturetekst voor HR-medewerker destijds. Geen idee wat leerlijnen toen betekenden, en ik wist al helemaal niet waarom het een goed idee was.

Al vrij snel na mijn indiensttreding vertelden mijn HR-collega’s over MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de visie van Groenoord Zorgt om hierin iedereen een kans op betaald werk te geven en op te leiden in de zorg. “Gaaf”, dacht ik. Ik ben altijd al maatschappelijk betrokken geweest, zowel in mijn studie als via vrijwilligerswerk. Als mens vind ik het belangrijk om je talenten zo in te zetten, dat niet alleen jijzelf daar beter van wordt, maar dat iedereen daar beter van wordt. Fijne kneepjes van het vak Een leerlijn bij Groenoord Zorgt is zo ingericht, dat een werkzoekende kan meewerken met een praktijkbegeleider die met liefde en geduld alle fijne kneepjes van het vak overbrengt. Dan denken we niet alleen aan de handige trucjes als het gaat om het schoonmaken, maar vooral ook over het sociale aspect van de functie én de signalerende functie die je als thuishulp hebt. Hoe kom je bij een cliënt binnen? Wat pak je als eerste op? Hoe ga je om met lastige situaties? Wat merk je op als een cliënt achteruit gaat? En wat doe je daar dan vervolgens mee? Een rugzakje én een zorghart Ik sloot aan bij de vergaderingen over deze leerlijnen. Bij deze vergaderingen was DZB ook aangesloten. Zij helpen mensen met een rugzakje én een zorghart aan werk. Door middel van ‘on the job learning’, coaching en gewoon doen, ervaring opdoen met het vak van huishoudelijke hulp om het traject af te sluiten met een arbeidsovereenkomst op zak. Een absolute win-win. Door wisselingen in het team werd ik eindverantwoordelijke vanuit Groenoord Zorgt en sloot Saskia Bholasing aan als projectleider vanuit DZB. Saskia: “Er is een groep mensen die graag in de zorg wil werken en de zorg is hard op zoek naar gemotiveerde medewerkers. Er is echter een gat tussen de werkgeverseisen en de beschikbare werkzoekenden. Praktijkleren met een praktijkverklaring is de brug tussen deze werkzoekenden en de werkgevers. Samen met Groenoord Zorgt hebben wij uitvoerig besproken wat die werkgeverseisen voor de functie van huishoudelijke hulp zijn. Op deze manier konden wij een leerlijn samenstellen die Groenoord Zorgt helpt aan passende medewerkers. Ook zijn er afspraken gemaakt over de werving en selectie van kandidaten. ”

We waren allen ontzettend enthousiast geworden door steeds meer puzzelstukjes die op z’n plek vielen. Zo waren inmiddels ook Jolanda en Janneke aangesloten als praktijkbegeleiders . Helaas moesten we flink wat geduld hebben, want begin 2020 kwam de welbekende pandemie om de hoek kijken. De voordeuren van de cliënten bleven dicht en zo konden we helaas niet starten. Eindelijk van start Tot afgelopen september. De voordeuren stonden weer open en we konden eindelijk starten. Samen met DZB vonden we twee fantastische kandidaten die op hun beurt stonden te popelen om een start te maken in de zorg. Kitty is één van die fantastische kandidaten en loopt sinds september met Jolanda mee. Jolanda: “Ik begeleid Kitty met de dagelijkse werkzaamheden die bij de cliënten gedaan moeten worden en ik help haar hoe ze een praatje met de cliënten kan beginnen. Ik merk aan Kitty dat ze het fijn vindt dat ik er ben om haar te helpen. Van de cliënten krijgen we ook complimenten.”

Het is onwijs inspirerend om op deze manier samen te werken en om het traject leerlijnen te zien slagen. We zijn enorm blij met de hulp die Kitty en Lin onze cliënten onder begeleiding van Janneke en Jolanda bieden. Binnenkort gaan we kijken of we dit traject ook in andere gemeenten kunnen uitrollen, zodat we niet alleen meer mensen aan een baan in de zorg helpen, maar zodat we vooral ook meer cliënten van hulp kunnen voorzien. Kirsten van der Meer HR-adviseur

Om privacy redenen zijn sommige namen aangepast.