Skip to content

"Het is belangrijk dat onze medewerkers keuzes hebben, zodat ze kunnen doen waar ze gelukkig van worden."

Kirsten en Maxime vormen samen de afdeling HR bij Groenoord Zorgt. Naast dat zij het eerste aanspreekpunt zijn voor medewerkers, gebeurt er nog veel meer binnen HR. Hoe zien hun werkdagen eruit en wat houdt hen bezig? Wij spraken ze over hun drijfveren en hun dagelijkse werk.

Om direct met de deur in huis te vallen: wie zijn jullie?  Kirsten:   “Ik ben Kirsten en ben 27 jaar. Ik werk nu drie jaar bij Groenoord Zorgt. Hiervoor studeerde ik HRM aan de Hogeschool in Leiden en tegelijkertijd werkte ik als learning coördinator bij een voedingsmiddelenbedrijf in Amsterdam.” 

Maxime:   “Mijn naam is Maxime en ik ben 27 jaar. Na mijn opleiding aan de Hotelschool, heb ik aansluitend ook HRM gestudeerd aan de Hogeschool Leiden. Ondanks dat ik dezelfde opleiding in min of meer dezelfde periode heb gedaan, kenden Kirsten en ik elkaar niet. Daarnaast werkte ik als receptioniste bij een hotel. Ik werk nu 2,5 jaar als HR-medewerker bij Groenoord Zorgt.” Waarom hebben jullie gekozen voor een HR-functie in de thuiszorg?  Maxime:   “Bij mijn eigen opa en oma, die ondersteuning krijgen van een thuishulp, zie ik hoe fijn het is dat zij nog hun eigen activiteiten kunnen blijven doen. Zij hebben een hele goede band met hun thuishulp. Het gaat dus niet alleen om de huishoudelijke taken maar ook het sociale aspect, een thuishulp biedt zoveel meer. Zo zag ik dat de zorg een mooie sector is. Maar ook stabiel, er is altijd werk in de zorg.” 

Kirsten:   “Tijdens mijn opleiding heb ik het “Honours”-programma gedaan, waarbij je wordt uitgedaagd om na te denken over maatschappelijke thema’s en hoe je de wereld een beetje mooier kunt maken. Ook deed ik vrijwilligerswerk en bij mijn vorige werkgever keken we naar hoe we met plantaardige voeding een positieve bijdrage aan de wereld kunnen leveren. Vandaar dat ik ook op zoek was naar een bedrijf of organisatie die actief bijdraagt aan de maatschappij. En die baan met betekenis heb ik bij Groenoord Zorgt zeker gevonden.” Hoe ziet jullie gemiddelde werkdag eruit?  Kirsten: “Ik heb minder te maken met de alledaagse zaken met medewerkers, en ben meer projectmatig bezig, waarbij ik kijk hoe Groenoord Zorgt van een goede werkgever een nog betere werkgever wordt. Momenteel houd ik me bezig met de implementatie van het nieuwe HR-systeem, zodat medewerkers hun informatie beter kunnen vinden. Maar ook de nieuwe CAO brengt wijzigingen met zich mee. Samen met de OR kijken we hoe we dat gaan implementeren. Daarnaast is Onboarding een van de projecten waar ik me mee bezig houd: hoe zorgen we dat nieuwe medewerkers zich onderdeel voelen van het team. Hoe kunnen we “binden en boeien” en ervoor zorgen dat medewerkers tevreden zijn.”

Maxime: “Een typische dag bij ons op kantoor is inderdaad bijna niet te omschrijven, omdat elke dag weer anders is. Er zijn wel standaard werkzaamheden, zoals de ziekmeldingen in de ochtend en het afhandelen van de mailtjes. Die mailtjes gaan onder andere over salarisvragen, of vragen over het aantal uren dat iemand werkt. Straks ga ik aan de slag met administratieve taken, waaronder het opstellen van arbeidscontracten. Verder heb ik deze week een aantal afspraken, waaronder uitstroomgesprekken met medewerkers die uit dienst gaan. En er komt een groep nieuwe medewerkers voor een introductiedag.”

Waarom is het werken voor thuishulpmedewerkers bij Groenoord Zorgt zo leuk?

Kirsten: “Ik vind het leukste dat je het verschil kan maken. Dat we regelmatig leuke reacties krijgen van onze medewerkers, dat ze zich gehoord en begrepen voelen. Daarin is ons werk ook heel dankbaar.”

Maxime: “Ik vind de veelzijdigheid in ons werk heel leuk. Het is niet alleen werving en selectie, maar er zijn zoveel verschillende taken. Geen dag is hetzelfde, dat maakt het zo afwisselend. Ook de waardering van onze medewerkers is heel fijn. Laatst kregen we ook heel veel complimenten van een hulp die net in Nederland was aangekomen en de taal nog niet helemaal beheerste. Wij hebben haar helemaal begeleid in haar functie als thuishulp.”

Hoe vertalen jullie het principe van de Blue Zones naar de medewerkers?

Kirsten: “Naast dat we natuurlijk zoveel mogelijk aandacht proberen te geven aan onze medewerkers, ontvangen ze ook elk kwartaal een cadeaupakketje om ze te bedanken voor hun inzet, maar waarin we ook iets toevoegen wat betrekking heeft op onze missie en de Blue Zones. We hopen hiermee ook weer te zorgen voor een stukje ‘werkgeluk’, want ook dat is een onderdeel van de Blue Zones.”

Maxime: “Ook tijdens bijeenkomsten geven we informatie over waar Groenoord Zorgt voor staat en over de Blue Zones. Op dit moment zijn we bezig om een personeelsfeest voor te bereiden dat na de zomer plaatsvindt. Hoe dat er precies uit komt te zien blijft nog even geheim, maar de Blue Zones staan hierin ook zeker centraal.”

Wat zou je werkzoekenden willen zeggen als ze nog twijfelen om bij Groenoord Zorgt te komen werken?

Maxime: “Het is ook niet echt een sollicitatiegesprek dat je bij ons hebt. We proberen iedereen meteen op hun gemak te stellen. Een gesprek is niet alleen voor ons om te kijken wie jij bent, maar andersom is het ook voor jou om te kijken of je Groenoord Zorgt een leuke organisatie vindt en om kennis te maken met ons.