Skip to content

"Het is belangrijk dat onze medewerkers keuzes hebben, zodat ze kunnen doen waar ze gelukkig van worden."

Kirsten, Maxime en Manon vormen samen de afdeling HR bij Groenoord Zorgt. Naast dat zij het eerste aanspreekpunt zijn voor medewerkers, gebeurt er nog veel meer binnen HR. Hoe zien hun werkdagen eruit en wat houdt hen bezig? Wij spraken ze over hun drijfveren en hun dagelijkse werk.

Om direct met de deur in huis te vallen: wie zijn jullie?  Kirsten:   “Ik ben Kirsten en ben 27 jaar. Ik werk nu drie jaar bij Groenoord Zorgt. Hiervoor studeerde ik HRM aan de Hogeschool in Leiden en tegelijkertijd werkte ik als learning coördinator bij een voedingsmiddelenbedrijf in Amsterdam.” 

Maxime:   “Mijn naam is Maxime en ik ben 27 jaar. Na mijn opleiding aan de Hotelschool, heb ik aansluitend ook HRM gestudeerd aan de Hogeschool Leiden. Ondanks dat ik dezelfde opleiding in min of meer dezelfde periode heb gedaan, kenden Kirsten en ik elkaar niet. Daarnaast werkte ik als receptioniste bij een hotel. Ik werk nu 2,5 jaar als HR-medewerker bij Groenoord Zorgt.” 

Manon:  “Ik heet Manon en ben 26 jaar. Net als Maxime werk ik als HR-medewerker. Ik ben in februari 2022 in dienst gekomen. Na mijn studie Organisatie Psychologie ben ik gaan werken op de HR-afdeling bij een bedrijf. Daarna ben ik overgestapt naar een commerciële functie, maar ik kwam er al snel achter dat HR toch echt meer bij mij past. Zodoende dat ik bij Groenoord Zorgt terecht ben gekomen.”  Waarom hebben jullie gekozen voor een HR-functie in de thuiszorg?  Maxime:   “Bij mijn eigen opa en oma, die ondersteuning krijgen van een thuishulp, zie ik hoe fijn het is dat zij nog hun eigen activiteiten kunnen blijven doen. Zij hebben een hele goede band met hun thuishulp. Het gaat dus niet alleen om de huishoudelijke taken maar ook het sociale aspect, een thuishulp biedt zoveel meer. Zo zag ik dat de zorg een mooie sector is. Maar ook stabiel, er is altijd werk in de zorg.” 

Kirsten:   “Tijdens mijn opleiding heb ik het “Honours”-programma gedaan, waarbij je wordt uitgedaagd om na te denken over maatschappelijke thema’s en hoe je de wereld een beetje mooier kunt maken. Ook deed ik vrijwilligerswerk en bij mijn vorige werkgever keken we naar hoe we met plantaardige voeding een positieve bijdrage aan de wereld kunnen leveren. Vandaar dat ik ook op zoek was naar een bedrijf of organisatie die actief bijdraagt aan de maatschappij. En die baan met betekenis heb ik bij Groenoord Zorgt zeker gevonden.” 

Manon:   “Groenoord Zorgt is een kleine organisatie en dat sprak mij erg aan. Er zijn bij ons volop mogelijkheden om je te ontwikkelen en om te groeien. Ook de visie op de ouderenzorg van Groenoord Zorgt, geïnspireerd op de Blue Zones, spreekt mij erg aan. Wereldwijd zijn er 5 Blue Zones, waaronder het Japanse eiland Okinawa waar mensen volgens de basisprincipes van Ikigai leven. Ze worden er gemiddeld ouder dan 90 of zelfs 100 jaar. Bij Groenoord Zorgt streven we naar een omgeving waar iedereen gelukkig oud kan worden en kan doen waar hij of zij het gelukkigst van wordt. Dat vind ik een mooie gedachte, dat we met ons werk kunnen bijdragen aan de maatschappij. Al doe ik niet het werk van een thuishulp, met ons HR-team zorgen we er wel voor dat de juiste medewerkers inzetten en onze cliënten de juiste hulp krijgen.”  Hoe ziet jullie gemiddelde werkdag eruit?  Manon:  “We starten de dag altijd met de collega’s met een kop koffie of thee in de kantine. Altijd een gezellig moment met elkaar. Om half 9 zitten we vervolgens klaar achter de telefoon in verband met de ziekmeldingen. Wat ik daarna doe, verschilt per dag. Vandaag heb ik bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken en een halfjaarlijkse evaluatie. En er komt vanmiddag een medewerker langs die 10 jaar in dienst is. Als medewerkers een werkjubileum hebben, nodigen we ze uit bij ons op kantoor, waar ze een cadeautje krijgen.“ 

Maxime:   “Een typische dag bij ons op kantoor is inderdaad bijna niet te omschrijven, omdat elke dag weer anders is. Er zijn wel standaard werkzaamheden, zoals de ziekmeldingen in de ochtend en het afhandelen van de mailtjes. Die mailtjes gaan onder andere over salarisvragen, of vragen over het aantal uren dat iemand werkt. Straks ga ik aan de slag met administratieve taken, waaronder het opstellen van arbeidscontracten. Verder heb ik deze week een aantal afspraken, waaronder uitstroomgesprekken met medewerkers die uit dienst gaan. En er komt een groep nieuwe medewerkers voor een introductiedag.” 

Kirsten:  “Ik heb minder te maken met de alledaagse zaken met medewerkers, en ben meer projectmatig bezig, waarbij ik kijk hoe Groenoord Zorgt van een goede werkgever een nog betere werkgever wordt. Momenteel houd ik me bezig met de implementatie van het nieuwe HR-systeem, zodat medewerkers hun informatie beter kunnen vinden. Maar ook de nieuwe CAO brengt wijzigingen met zich mee. Samen met de OR kijken we hoe we dat gaan implementeren. Daarnaast is Onboarding een van de projecten waar ik me mee bezig houd: hoe zorgen we dat nieuwe medewerkers zich onderdeel voelen van het team. Hoe kunnen we “binden en boeien” en ervoor zorgen dat medewerkers tevreden zijn.” 

Maxime:   “We vullen elkaar wat dat betreft goed aan, Kirsten komt met nieuwe projecten en activiteiten en Manon en ik zorgen voor de uitvoer. Zo hebben we ieder onze eigen rol.”  Thuishulpmedewerkers werken bij cliënten en zien elkaar dus feitelijk weinig. Hoe zorgen jullie ervoor dat medewerkers zich verbonden voelen met elkaar en met het kantoor?  Manon:  “We proberen zoveel mogelijk contact te hebben met de medewerkers. Bijvoorbeeld tijdens de introductiebijeenkomst en de eerste werkweek, maar ook met de 3-maanden evaluatie en de evaluatie na een half jaar.  

Kirsten:   “Om de verbinding met elkaar te houden organiseren we regelmatig leuke activiteiten en bijeenkomsten om met elkaar in contact te zijn. Zo hebben we onlangs een reeks regioborrels georganiseerd. Heel laagdrempelig, waarbij we de medewerkers uitnodigen zodat ze elkaar beter kunnen leren kennen en ervaringen kunnen uitwisselen. Daarnaast zijn er verschillende themabijeenkomsten en intervisiebijeenkomsten.”    Maxime:  “Elke mogelijkheid die we hebben proberen we te gebruiken om medewerkers met elkaar in contact te brengen en ook met ons kantoor. Het is soms wel de balans vinden, omdat we een groot werkgebied hebben en je ook niet je medewerkers voor elke kleine bijeenkomst hier naartoe wil laten komen.”  Waarom is het werken voor thuishulpmedewerkers bij Groenoord Zorgt zo leuk?  Kirsten:  “Ik ben niet alleen trots op onze purpose, maar vooral ook hoe we het met elkaar doen. Je bent hier niet een nummer. We krijgen van medewerkers ook vaak terug dat ze zich gezien en gehoord voelen door het kantoor. Ik sprak laatst een medewerker die door persoonlijke omstandigheden al een jaar ziek is. Ze gaf aan dat ze zich heel erg gesteund heeft gevoeld het afgelopen jaar. We hebben ook regelmatig contact met elkaar gehad en bijvoorbeeld ook het kerstpakket bij haar persoonlijk thuis afgeleverd. Dat hebben we bij alle langdurig zieke medewerkers gedaan. Dat was een bijzonder moment voor haar. Zo proberen we het verschil te maken. Medewerkers moeten het ook voelen, het persoonlijke aspect.”    Maxime:  “Ja, medewerkers voelen zich gewaardeerd. We zijn een kleine organisatie en kennen al onze medewerkers. Je hoeft bij wijze van spreken je achternaam niet te zeggen, want we herkennen aan de telefoon je stem al. Dat maakt ook dat we een persoonlijke band opbouwen met onze mensen. Dit aspect maakt ons denk ik persoonlijker dan de grotere zorgorganisaties.“ 

Manon:   “Die waardering krijgen ze niet alleen van ons, maar ook van hun cliënten. Je bouwt echt een band op met je cliënten.” Welk van de kernwaarden ‘Verbonden, Autonoom, Actief” van Groenoord Zorgt past het meeste bij jou?   Maxime:   “Actief! Ik probeer zo’n vier keer per week naar de sportschool te gaan. Dat wissel ik af met groepslessen en fitness. Ik hou me overigens ook bezig met gezond eten. Wat dat betreft past de leefstijl zoals in de Blue Zones zeker bij mij.” 

Manon:   “Ja, dat klopt inderdaad. Maxime maakt regelmatig op kantoor voor ons heerlijke gezonde smoothies, ze zorgt goed voor ons! Bij mij past ook de kernwaarde Actief, ik fitness zeker vier keer per week. Maar ook Verbonden past bij mij; ik heb een aantal vrienden die ik al jaren ken en waar ik een hele hechte vriendschap mee heb. Ik vind aandacht hebben voor je omgeving dan ook echt belangrijk.“    Kirsten:   “Zowel Autonoom en Verbonden passen bij mij; ik probeer continue verbinding te maken met de mensen om mij heen, daarin ook kansen te zien. En elkaar beter te maken en te helpen. Maar ook autonomie, ik vind het belangrijk dat ik vrijheid ervaar in wat ik doe en zelf keuzes kan maken. Maar dat geldt ook voor onze mensen. Het is belangrijk dat onze medewerkers keuzes hebben, zodat ze kunnen doen waar ze gelukkig van worden.”  Hoe vertalen jullie het principe van de Blue Zones naar de medewerkers?  Manon:   “Wat betreft de Blue Zones: de essentie van een gelukkig leven is dat je je leven zinvol maakt met gezond eten, actief zijn en je sociale kring. We proberen als team onze medewerkers mee te geven dat het werk niet alleen gaat om het schoonhouden van het huis, maar ook een stukje zingeving voor je cliënt is door een fijn gesprek te hebben, juist de gezelligheid is erg van belang.”    Kirsten:   “Naast dat we natuurlijk zoveel mogelijk aandacht proberen te geven aan onze medewerkers, ontvangen ze ook elk kwartaal een cadeaupakketje om ze te bedanken voor hun inzet, maar waarin we ook iets toevoegen wat betrekking heeft op onze missie en de Blue Zones. We hopen hiermee ook weer te zorgen voor een stukje ‘werkgeluk’, want ook dat is een onderdeel van de Blue Zones.”     Maxime:   “Ook tijdens bijeenkomsten geven we informatie over waar Groenoord Zorgt voor staat en over de Blue Zones. Op dit moment zijn we bezig om een personeelsfeest voor te bereiden dat na de zomer plaatsvindt. Hoe dat er precies uit komt te zien blijft nog even geheim, maar de Blue Zones staan hierin ook zeker centraal.”  Wat zou je werkzoekenden willen zeggen als ze nog twijfelen om bij Groenoord Zorgt te komen werken?  Manon:   “Mensen die twijfelen of ze in de zorg willen werken, hebben vaak al een zorghart. Ik zou zeggen, probeer het gewoon. Je hebt geen diploma nodig en de drempel is laag. Dus kom vooral langs en ontdek of het wat voor jou is. Maar ook voor mensen die twijfelen of de functie van thuishulp bij hen past: het is echt een mooie baan. Je bouwt een band op met je cliënt en dat maakt het werk ook zo dankbaar. Bovendien kun je je eigen werkuren en –dagen bepalen, dus als je nog studeert of een gezin hebt is het ook prima te combineren.” 

Maxime:   “Het is ook niet echt een sollicitatiegesprek dat je bij ons hebt. We proberen iedereen meteen op hun gemak te stellen. Een gesprek is niet alleen voor ons om te kijken wie jij bent, maar andersom is het ook voor jou ook te kijken of je Groenoord Zorgt een leuke organisatie vindt en om kennis te maken met ons.” 

Kirsten:  “Uiteraard kijken we of we een nieuwe medewerker geschikt vinden om bij onze kwetsbare ouderen te laten werken, maar in het gesprek gaat het er zeker om dat er een klik is. En mocht het zo zijn dat we er tijdens het gesprek samen achter komen dat er geen match is, dan kan dat ook meerwaarde bieden voor die sollicitant. Dus, kom gewoon een keertje babbelen en ontdek hoe leuk we zijn!”  Tenslotte, wat is het leukste aan je werk bij Groenoord Zorgt?  Maxime:  “Ik vind de veelzijdigheid in ons werk heel leuk. Het is niet alleen werving en selectie, maar er zijn zoveel verschillende taken. Geen dag is hetzelfde, dat maakt het zo afwisselend. Ook de waardering van onze medewerkers is heel fijn. Laatst kregen we ook heel veel complimenten van een hulp die net in Nederland was aangekomen en de taal nog niet helemaal beheerste. Wij hebben haar helemaal begeleid in haar functie als thuishulp.” 

Manon:   “Vanuit HR kunnen we onze medewerkers iets meegeven. We hebben in principe invloed op hoe zij hun werk beleven. Door ervoor te zorgen dat ze goed worden ingewerkt, dat we in contact met ze blijven en dat zij hun werk goed kunnen doen bij onze cliënten. Dat vind ik het mooiste aan mijn baan.” 

Kirsten:   “Wat ik het leukste vind is dat je het verschil kan maken. Dat we regelmatig leuke reacties krijgen van onze medewerkers, dat ze zich gehoord en begrepen voelen. Daarin is ons werk ook heel dankbaar.”